Pitanja roditelja

Da li je rano da dijete uključim u neki sportski program?!

 

Na koji sport da upišem dijete – kako odabrati?!

 

U koji klub da upišem dijete?!

 

Da li će vježbanje ugroziti uspjeh u školi?!

 

Kako ocjeniti trenere?!

 

_____________________________________________________________________

Prije nego odgovorimo na gore navedena pitanja ukratko ćemo izložiti o našem programu.

Razvojni program je usmjeren na djecu uzrasta od 4 godina te je vrlo važno napomenuti da se trening kod mlađih skupina ne sastoji od borbi i sparinga već od osnovnih sportskih aktivnosti ( osnovne taekwon-do tehnike, sportske igre, poligoni, zabava) .

Razvojni program utječe na razvoj djece u nekoliko aspekata:

 1. FIZIČKI RAZVOJ I ZDRAVLJE DJECE
 • Pravilan razvoj kičme, kostiju i mišića
  • Razvoj motoričkih sposobnosti
  • Jačanje odbrambene sposobnosti organizma
  • Poboljšanje cirkulacije
 1. PSIHIČKI I INTELEKTUALNI RAZVOJ DJECE
 • Pospješuje učenje
  • Učvršćuje karakter
  • Jača samostalnost i samopouzdanje
 • Jača disciplinu i samokontrolu
 1. SOCIJALNO PRILAGOĐAVANJE DJECE
 • Razvija toleranciju
  • Jača osjećaj za druženje i zajedništvo
  • Razvija osjećaj poštovanja sebe i drugih
  • Unaprijeđuje interakciju djece i ispoljavanje vještina djece

S koliko godina upisati dijete na sport

Za početak bavljenja nekim sportom ili borilačkom vještinom ne postoji striktno određena donja granica kada su godine u pitanju. Ovo više zavisi od škole (kluba) u koju želite da upišete dijete kao i djetetove sposobnosti da učestvuje u treningu.
Ranijih godina se obično početak bavljenja nekom borilačkom vještinom, iz praktičnih razloga poklapao sa polaskom u školu, jer se to obično odvijalo u samoj školi, ili negdje u blizini. Sportski psiholozi smatraju da je  poželjno da se djeca uključe u sportske programe od navršenih 3. godine uz adekvatan nadzor kvalificiranih trenera. Iako će se svi složiti da djecu što prije treba uključiti u sport, sa time ipak ne treba žuriti. Važno je da roditelji procijene kada je njihovo dijete spremno i ima želju da se time bavi.

Nekada dijete može biti nedovoljno zrelo za rad u grupi ili nedovoljno motorički spremno za to. Ovo treba shvatiti kao normalnu stvar i sačekati pravo vrijeme za tako nešto. Kako je svako dijete kao i njegov razvoj specifično, nije isključeno da će dijete koje kasnije počne vježbati imati brži razvoj i kasnije veće rezultate nego neki njegovi vršnjaci.

Kako odabrati borilačku vještinu ili sport za vaše dijete?

Velika i najčešća  greška roditelja  je da nameću djetetu  izbor sporta koji je možda ostao neka njegova neostvarena ambicija ili sport kojim se on nekada bavio.

Najbolje ćete pomoći vašem djetetu i sebi tako što će te ga odvesti u klub koji djeluje u njegovoj školi ili kvartu i  to iz više razloga: djetetu je poznato okruženje u kojem trenira, poznata su mu lica koja ga okružuju .

Roditelj treba shvatiti  da je to sport njegovog djeteta, a ne njegov, i da pritisak na dijete može imati samo negativne posljedice.

Prednost taekwondoa u odnosu na ekipne sportove

Jedna od najvećih prednosti taekwondoa je svakako učenje samoobrane, naravno za djecu koja su za to spremna.  Svaki roditelj želi da njegovo dijete bude sposobno da zaštiti i sebe i druge ukoliko dođe do neželjenih situacija.

Velika razlika između borilačkih vještina i ekipnih sportova je u tome što nećete morati svom djetetu da objašnjavate zbog čega nije u postavi, ili zašto mora da igra na poziciji koju ne voli ili mu ne odgovara. U borilačkim vještinama uspjeh se mjeri pojedinačnim kvalitetima i svi imaju podjednaku šansu da se pokažu i napreduju, bez obzira na status roditelja, privilegije kod trenera i sl. Na ovaj način djeca uče da svaki uspjeh zavisi od njihovog truda i zalaganja i da im to nitko ne može osporiti, što im daje posebnu životnu snagu i van treninga.
Rangiranje po pojasevima je takođe korisno jer daje dodatni motiv i tjera vježbače na stalno usavršavanje. Isto tako nepodjeljenost po spolovima omogućuje da vam i sin i kćerka vježbaju zajedno.

VEOMA VAŽNO! Treba napomenuti da sport/vještina za malu djecu, treba da bude prije svega igra, zabava u kojoj rezultat nije bitan. Cilj treba da bude izvršenje vježbe, učenje pravila igre a ne pobijediti i povrijediti protivnika.
U klubu najmanje grupe prvo počinju  sa elementarnim i štafetnim igrama, poligonskim igrama koje su najbliskije dječijim igrama u slobodno vrijeme. Elementarni sportski rekviziti poput lopti, čunjeva i ljestvi  se koriste u početku za najjednostavnije igre. Da bi se, kako ih dijete vremenom savladava, njihova kompleksnost povećavala.
Za djecu mlađeg uzrasta optimalno je bavljenje fizičkim aktivnostima dva do tri puta tjedno, u trajanju od sat vremena.

Kako izabrati pravi klub?

Izbor prave škole ili kluba  za vaše dijete, svakako je jedno od najvažnijih pitanja i njemu treba pristupiti sa velikom ozbiljnošću. Daleko od toga da je dovoljno samo to da se dijete bavi nekim sportom. Nestručan i neprofesionalan rad može imati ozbiljne posljedice po dijete.

Pri izboru kluba treba obratiti pažnju na sljedeće stvari:

 • Ukoliko ste u mogućnosti porazgovarajte sa nekim čije dijete već vježba u određenom klubu. Raspitajte se koliko su zadovoljni, šta im se posebno sviđa a šta im se ne dopada.
 • Obavezno porazgovarajte sa trenerom i nemojte se ustručavati da pitate sve što vas zanima. Trener koji nema strpljenja da porazgovara sa vama, neće imati strpljenja ni za vaše dijete.
 • Raspitajte se o profesionalnoj stručnosti trenera, iskustvu, uspjesima…
 • Obavezno pogledajte trening. Na taj način ćete videti kako i koliko pažnje se posvećuje djeci i da li se to radi sa ljubavlju i uživanjem. Da li se dovoljno vodi računa da se djeca ne povrijede? Koliko je trener u mogućnosti da djeci održi pažnju, disciplinu i sl.
 • Pitajte da li je moguće odraditi probni trening prije zvaničnog upisa. Na ovaj način se nećete izlagati troškovima upisa i članarine ukoliko vaše dijete ne bude zainteresirano.
 • Provjerite da li su unutar kluba formirane grupe po uzrasnim kategorijama, a ako nisu da li se trening razlikuje u zavisnosti od uzrasta vježbača.
 • Pored odnosa roditelja prema djeci, pristup trenera i njegov rad su od najvećeg značaja za razvoj sportskih sposobnosti djeteta. On može biti pozitivan i negativan i iste takve posljedice ostaviti po dijete.

Kako ocjeniti pravog trenera?

Dobar trener se ogleda po sljedećem:

Svoj rad obavlja sa specifičnom predanošću i ljubavlju.

Uvek je nasmijan, raspoložen i ima strpljenja za svoje učenike

Jednaku pažnju pridaje svim učenicima bez obzira na nivo znanja

Nikada ne ismijava učenike na način koji bi mogao da ih povrijedi, niti ih kritizira sa sarkazmom

Interesuje se za napredak svojih učenika i to ne samo u borilačkim vještinama već i sa šireg pedagoškog aspekta

Zahtjeva da budu dobri učenici u svojim školama

Zna  da pohvali i nagradi trud svojih učenika

Češće ih hvali nego što ih kritizira

Primjenjuje kazne samo kada je na to prisiljen

Razvija prijateljski i iskren odnos sa djecom

Razvija kod djece osećaj pravednosti, prijateljstva i fer pleja

Uči ih upornosti

Razvija kod djece realne poglede na uspjeh, a uspjeh definira kao maksimalan trud i poboljšanje svojih vještina, a ne samo kao pobjedu nad protivnikom. Djeca nikad nisu gubitnici ako ulažu maksimalni napor

Ima visoke kriterije u pogledu ponašanja i izražavanja

Uči djecu međusobnom poštovanju, kao i poštovanju starijih i roditelja

Vodi treninge koji su zanimljivi i raznovrsni vodeći računa o svim aspektima razvoja djeteta

Uči djecu da ne da krše pravila, namjerno povređuju druge ili se ponašaju nasilnički i nesportski.

Može li aktivno bavljenje sportom ugroziti učenje i uspjeh djeteta u školi?

Bavljenje sportom, nikada nije predstavljalo problem u ispunjavanju školskih obaveza, jer većina sportova, traži sportsku inteligenciju koja pozitivno utiče na razvoj opće inteligencije i kreativnosti djeteta. Kako se treninzi provode po ustaljenom redu, kod djeteta se razvija osjećaj odgovornosti i disciplina koji su od velike pomoći u učenju i savladvanju školskog gradiva.

Točno je da dijete koje se aktivno bavi sportom ima manje slobodnog vremena, ali će zato imati i manje vremena za brojne „socijalne poroke“ kojima danas obiluje gotovo svaka sredina.
Na roditeljima je da svojim zalaganjem i željom pomognu djetetu da svoje slobodno vrijeme „pravilno potroši“ na sport. Rekreativno bavljenje bilo kakvom vještinom ni u kojoj mjeri ne može utjecati na smanjenje vremena potrebnog za učenje.

Kako da svom djetetu bavljenje sportom učinite ljepšim?

Ustanovljeno je da se oko 25% djece uključi u sportske programe pod jakim (štetnim) pritiskom roditelja, a da oko 50% želi da promjeni vještinu ili prestane da trenira zbog lošeg pristupa roditelja ili trenera. Taj loš pristup se najčešće ogleda kroz pritisak roditelja koji zaboravljaju da sport treba da služi djeci, a ne djeca sportu. Isto tako sport ne treba da služi kao potreba roditelja i trenera za dokazivanjem ili za ostvarivanje njihovih neostvarenih ambicija. Ne smijemo zaboraviti da su istraživanja pokazala da su među razlozima zbog kojih se djeca bave sportom na prvom mjestu zabava, na drugom učenje i unapređivanje vještina, na trećem sklapanje prijateljstava i druženje i tek na četvrtom pobjeda.

Nemojte se mješati u rad trenera ili pokušavati da sami trenirate vaše djete

Naučite svoje dijete da nikad (baš nikad!) ne nastavlja fizičku aktivnost ako osjeća bilo kakav bol.

Ako se dijete pri fizičkoj aktivnosti povredi, OBAVEZNO i bez odugovlačenja odvedite dijete na pregled i nakon toga pridržavajte se savjetovanog liječenja. Striktno pratite uputstva doktora kada nastaviti sa fizičkim vježbanjem.

Uvek budite sigurni da je dijete unijelo prije i u toku treninga dovoljnu količinu vode kako bi se spriječili problemi dehidracije i pregrijavanja organizma djeteta.

Svoje dijete ohrabrujte da se bavi sportom, ali ga ne prisiljavajte.

Nikad ne zaboravite, da dijeca u sportu traže zabavu a ne rezultat.

Svom dijetetu pružajte podršku i ohrabrenje, bez obzira da li pobjeđuje ili gubi. Nemojte ga kažnjavati i ponižavati, ukoliko ne ostvari vrhunske rezultate.

http://borilacki-klub.com